Информация за родители

 

Информация за родители

 

                  Участието на Вашето дете в програмата Work and Travel със сигурност ще Ви вълнува през следващите няколко месеца. Безспорно тази програма дава възможност на детето Ви да бъде по-самостоятелно и отговорно, да съзрее, да намери нови приятели и да изживее неповторими емоции, докато опознава нова култура. За Вас целият процес около кандидатстването му може да бъде източник на притеснение.

                  Като родител, за Вас е важно и полезно да знаете кои са всички участници в Work and Travel – програмата.

                             •  Ролята на WATA е да подготви участието на детето Ви в програмата, да придвижи документите му към спонсорираща организация в САЩ, да направи предварителна ориентация, да подготви детето Ви за визовото интервю, и да насрочи дата за визовото интервю, да съдейства за закупуването на двупосочен самолетен билет и да предостави информация и съвети както за правата и задълженията на участника, така и за начина на живот и работа в САЩ.

                             •  Ролята на спонсора ( Американска спонсорска организация, като GeoVision, CENET, SPIRIT и други) е да съдейства за намиране на работодател или да провери работна оферта, да издаде разрешително за работа ( т.нар. DS - 2019) , да следи за нормалното протичане на програмата и да оказва съдействие на участниците. Действията на спонсориращата организиращата се следят директно от Държавния департамент на САЩ.

                             •  Американски работодател е компания , за която ще работи детето Ви по време на престоя си в САЩ. Той е зорко следен от американския спонсор и е задължен да изпълнява всички условия по работната оферта, която детето Ви подписано.

                             •  Посолсoвото на САЩ в София България е мястото, на което детето Ви ще кандидатства за издаването на виза за Work and Travel от клас J-1. Ние ще му помогнем да си подготви документите необходими за интервюто , а също ще подготвим и него самия за интервюто.

                             •  Държавният департамент на САЩ е един от изпълнителните департаменти в правителството на САЩ. Той е създател на Work and Travel USA програмата и нейн основен регулатор. Държавния департамент на САЩ е в постоянна връзка с американската спонсорска организация , по време на програмата на детето Ви.

 

                  Пазете копие на всички документи на детето Ви. Пазете при себе си копия от международен паспорт, Виза, разрешително за работа DS2019 , работна оферта , разпечатка на самолетния билет , лична карта и шофьорска книжка.

 

 

 

БИЗНЕС ЕТИКА И ПОВЕДЕНИЕ НА РАБОТНОТО МЯСТО

 

 

                  За голяма част от студентите участващи в програмата Work and Travel USA , това е първо пътуване извън България ,но и първи досег с работа и работен процес. Ето няколко съвета, които според нас са полезни, при започване на работа и сблъсък с първи трудности:

                              Първите работни дни обикновено са отредени на обучение и ориентация на работното място. Нека детето Ви да слуша внимателно и ако не му е ясно нещо да задава въпроси без да се притеснява.

                              Много е важно да не закъснява за работа , но все пак ако му се наложи нека да се обади и любезно да обясни какво му се е случило.

                               Друго много важно нещо е да се отнася с уважения към всички свои колеги и към работодателя си , без значение от пола,произхода, расата и вероизповеданието му.

                             •  Ако открие вещ/предмет , която НЕ е негова, веднага да я предаде на мениджъра си.

                              Да спазва лична хигиена , да поддържа униформата си чиста и изгладена

 

                  Ето някои от възможните ситуации и съвети ,които е най-правилно да дадете:

 

 

 

ИЗПУСНАТ ПОЛЕТ

 

                             •  Да отиде на гишето на авиокомпанията, с която е издаден самолетния билет. Нека да обясни внимателно, защо е изпуснал самолета, след което да се свърже с WATA. Ако има основателна причина, авиокомпанията ще прояви разбиране и ще направи всичко по силите си, за да предложи алтернатива.

 

 

 

ИЗГУБЕН БАГАЖ

 

                               Колкото и неприятно да е ,изгубването на куфари се случва. Затова съветваме участниците да си слагат допълнителни дрехи в ръчния багаж. При изгубен багаж детето Ви трябва да намери гише „ Изгубен багаж“ / „ Lost luggage claim” , там ще попълни необходимите формуляри, в които да предостави адрес за получаване на багажа, нашия съвет е да посочи адреса на работодателя си.

 

 

 

ИЗГУБЕНИ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ

 

                             •  Трябва да се свърже с Посолството на България в САЩ:

Тел: ( 202 ) 387 0174

                                     ( 202 ) 299 0273

                                     ( 202 ) 483 1386

            Адрес : 1621 , 22nd  Street, NW , Washington D.C. , 20008

 

            Работно време: 9.00 – 17.30 ( местно време)

            Необходимо е да информира и WATA по имейл.

 

 

ИЗГУБЕНО РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА РАБОТА DS-2019

 

                              При загуба или повреда на DS-2019 ( разрешително за работа ) участникът трябва да се свърже със спонсориращата организация.

                             •  DS 2019 ще бъде преиздаден и изпратен на посочен от студента адрес в САЩ срещу минимална такса.

 

 

ЗАБРАВЕН В БЪЛГАРИЯ DS2019

 

                             •  Ако детето Ви установи липсата на DS-2019 на междинното летище , то нека спокойно и любезно обясни  на служителя на авиокомпанията,че въпросния документ е забравен у дома и може да бъде качен на презокеанския полет. Влизане в САЩ без DS-2019 е възможно, като имиграционните служители дават 30-дневен срок за представяне на този документ, както и указания как и къде да бъде направено това. В случая, в който DS-2019 е забравен у дома , то Вие трябва да го изпратите на детето си възможно най-бързо.

 

 

ЗДРАВОСЛОВЕН ПРОБЛЕМ

 

                              Ако се случи инцидент, изпитва болка или здравословното му състояние неочаквано се влоши, трябва да потърси квалифицирана медицинска помощ. Ако състоянието позволява, трябва да позвъни на спонсорската организация и да помоли за съдействие/насоки.

 

 

 

АРЕСТ

 

                             •  Често пъти това се случва при на пръв поглед безобидни ситуации като дребна кражба от магазин, употреба на алкохолна напитка на публично място, употреба на алкохол,ако няма навършени 21 год., шумен купон или пререкание с представител на властта. Имайте предвид, че в САЩ тези постъпки не са безнаказани! Ако детето Ви бъде арестувано, е важно да се свърже преди всичко със спонсориращата организация, а Вие известете и WATA след това. Запазете спокойствие и имайте предвид , че на детето Ви ще бъде назначен обществен защитник и ще получи подкрепата на множество професионалисти .

 

 

 

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

 

                              Алкохол – В САЩ е забранена продажбата и употребата на алкохол от лица под 21 год. възраст. В барове и дискотеки не се допускат непълнолетни ( т.е. ненавършили 21 год.). Употребата на алкохол на открито и пренасянето на неопаковани бутилки са забранени.

 

                  Велосипед:

                              носенето на каска е задължително;

                              за да бъде лесно забелязан от останалите участници в движението, участникът е добре да бъде облечен в ярки дрехи и да носи светлоотразителни елементи;

                              участникът трябва да установи визуален контакт с шофьор на близкия автомобил, преди да предприеме маневра; .

                  Велосипедистите са пълноправни участници в движението и като такива трябва да спазват правилата.

                                    Задължително е :

                              да сигнализират промяна в посоката на движение чрез сигнал с ръка;

                               да спират на червен светофар;

                              да се движат в лентата за велосипедисти, а ако такава няма – плътно в дясно.

                               да се движат в посоката на движение на автомобила.

                  Повече информация за правилата за движение на велосипедисти за конкретен щат може да бъде :

http: // www.ghsa.org/html/stateinfo/laws/helmet_laws.html

 

 

ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА УЧАСТНИЦИТЕ В ПРОГРАМАТА ЗА КУЛТУРЕН ОБМЕН

 

                  Много е важно Вашето дете да се свърже със спонсорската организация. Те ще му пращат e-mail-и, с които ще проверяват как е, дали има проблеми с работата или къщата/апартамента, където живее. Своевременно пък студента, трябва да се свързва със своята спонсорираща организация при :

                              пристигането си в САЩ – в 3 дневен срок след влизането в САЩ, студентите трябва да съобщят датата на пристигането си и адреса, на който живеят.

                              ежемесечен контакт по установения от спонсориращата организация ред

                              смяна на квартира

                              проблем ( здравословен , с работодателя , с наемодател )

                  Не очаквайте детето Ви да се свързва с Вас всеки ден. Имайте предвид часовата разлика и натоварената ежедневна програма, или просто защото има много възможности за забавления и малко свободно време. Тези неща водят до разредени телефонни обаждания.

 

 

По-долу можете да проверите информацията за работа и пътуване за родители в PDF формат на английски и български език.

 


 

Свалете английската версия Свали
Свалете българската версия Свали